Titkos tanítások

Sokan azt hiszik, hogy bizonyos tanítások azért titkosak, mert el vannak rejtve az emberek szeme elől. Ez legtöbbször nem így van (jellegzetes ellenpélda a világi/egyházi hatalom által titkosan kezelt iratok esete). A legtöbb titkos tanítás teljesen publikus, de:


Misztikus út

Sokak szemében a homályos, nem normális, ködös, nem létező, antimateriális, halott dolgokkal foglalkozó, természetfeletti, szellemeket idéző, halottlátó, asztaltáncoltató, emberek hiszékenységén meggazdagodó, a tudatlanságot a babonát terjesztő egyszóval káros, elítélendő és tudománytalan utat jelent.

Ez nem így van. Természetfeletti nem létezik, csak természet van, amelyet csak kevéssé ismerünk. Rudolf Steinerrel együtt nagyon sokan vallják, hogy a nem látható világ jelenségeit is csak szigorúan tudományos módszerekkel szabad tanulmányozni. A misztikus út, befelé vezető út, önmagunk és a világ megismerésének az útja. Ma már a tudományfilozófusok is elismerik, hogy a világ, a valóság racionális megismerésének, a tudománynak a módszere nem elegendő, mások is kellenek. A holisztikus, ökológikus szemlélet meghonosodása egyre jobban rávilágít eddigi tudományos szemléletünk tarthatatlanságára. A tudomány képes az embert feljuttatni a Marsra, de nem képes egy elrontott házasságot helyrehozni, a fajok pusztulását megakadályozni.

A valóság megismerésének nem csak bal agyféltekés raconális, hanem jobb agyféltekés intuitív módja is van. Mégis évszázadok óta következetesen írtottunk minden olyan embert, akinek ilyen irányú tehetsége volt, és mennybe emeltük (pl.) a matematikai zseniket. Az emberi faj nyugaton következetes kontraszelekciót végzett saját magán a jobb agyféltekések kárára, tenyésztette a racionálisokat, a normálisokat.

Most éljük a fordulat évtizedeit. Szeretném felhívni az anyagelvűek szives figyelmét egy igencsak materiális kiadványra, amit úgy hívnak: Egyszerűsített mérleg. Ezt minden vállalkozás, minden országban, minden évben leadja a saját APEHjának, és statisztika készül belőle. Mit gondolnak, hogy hívják azt a rovatát a mérlegnek, amely szerte a világon a legdinamikusabb fejlődést mutatja? Immateriális javak összessége. Azért ez meglepő, nem? Milyen érték kerül leginkább ebbe a rovatba? Szoftware és know-how. Még rendes szavaink sincsenek rá, olyan újak. Tiszta jobb agyféltekés, legtöbbször szerzői joggal védett szellemi termékek: számítógép programok és gyártási folyamatok algoritmusai, programlépései, logikai működése. Új generációk nőnek fel a számítógépek és az Internet mellett, akik hozzászoknak ahhoz, hogy a teremtő fantáziának nincsenek korlátai, akik mesterséges lényeket teremtenek anyagból, energiából és információból, és egyre többen gondolkozhatnak el arról, hogy:


 E-mail küldése      Ha levelet akarsz írni nekünk, itt megteheted.    

 haza       WebWorks: 3T kkt -- Sipi