Drága Kata!
Szokásomhoz híven elfelejtettem neked
odaadni az "ehető mézeskalács" receptjét. (Tavaly ilyet
csináltam és az utolsó morzsáig elfogyott.)
Tehát a süti: Kb. 50-60 db átlagos méretű süti lesz belőle.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojás
sárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg margarin, 2-3 dkg vegyes fűszer ízlés szerint
(őrölt szegfűszeg, fahéj, kardamom, ánizs, vanília, gyömbér, szerecsendió
stb.)(ha barnára akarod, kakaót is lehetet hozzáadni), 2 dkg sütőpor vagy szódabikarbona,
fél citrom leve, pár csepp citrom- és/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhéj
A készítés: Átkozni fogsz ezért a receptért, de nem csak engem,
hanem magadat is, hogy nekiálltál és azt a napot és órát is, amikor az első
mozdulatokat megtetted. (A riogatást Sipitől tanultam!)
Szóval. A fent leírt hozzávalókat öntsd össze egy kényelmes
tálba. A mosogató közelében dolgozz. Készíts a kezed ügyébe kést, amivel majd
vakargatod magadról a tésztát, dagasztógépet, nyugtatót, hidegborogatást stb.
Tehát ha felvértezted magad gutaütés ellen és nekikezdtél az anyagok
összekeveréséhez, kitartásodban bízhatsz csak. Az elején úgy fogod érezni, hogy
a "tészta" az életben nem fog összeállni és azon fogsz gondolkodni,
mit is önts még hozzá, hogy a mézes-cukros lisztdarabok hajlandóak legyenek
összeterelődni valami általad ismert állagú tésztaszerűséggé. Kitartás! Ha ezen
túlvagy és átkaid tárháza kimerülőben van, ne add fel! Jó alkalom szókincsed
bővítésére, mert ezután jön a következő menet. Az a valami, amivel eddig
küzdöttél, nemhogy szétesne, inkább átalakul egy irgalmatlanul ragacsos
masszává. Ezt a ragacsos izét most ne próbáld "szárazabbá" tenni,
mert a végeredmény ehetetlen lesz. Még egy ideig gyömködd, aztán vakargasd le a
kezedről ezt a szinte eltávolíthatatlan kesztyűt, takard le fóliával a tálat és
tedd jó hűvös helyre. - Úgy sem bírsz ránézni néhány napig és a gondolattól,
hogy még van vele dolgod is ideges leszel. - Szóval e néhány nap - akár egy hét
- alatt megszelídül és bár még mindig ragad, már nem olyan ádáz ellenség, mint
amikor megalkottad. Ha még mindig nem találod nyújthatónak, most
meglisztezheted! És ha végre eljutottál idáig, szinte jutalom, hogy vékonyra
nyújthatod és formákat gyárthatsz belőle. A kiszaggatott figurákat vajazott
sütőlapra fektesd, kend meg a tetejét szokás szerint és előmelegített, 160-180
fokos sütőben mosolygós aranysárgára - vagy ízlés szerint gesztenyebarnára -
süsd. Váltott tepsikkel jó dolgozni, mert meg kell várni, míg kézmelegre hűl, s
csak akkor lehet leszedni a kész mézeskalikat - de ekkor is még könnyen
görbülnek, ha egyenetlen felszínre kerülnek. Sütés előtt is lehet díszíteni
dióval, mogyival, mazsolával csillagánizzsal stb., sütés és teljes elhidegülés
után cukormázzal lehet még szebbé tenni. Karácsonyfára akasztás esetének
fennforgása miatt nagyobb tűvel fonal elhelyezését kell az áldozaton
eszközölni.
Hát jó szórakozást!
Tsók: Györgyi
Bp. 1997. november 27. Virgil napja
WebWorks: 3T kkt -- Sipi Budapest.
Web mindenes: Sipi