Drága Kata!
Szokásomhoz híven elfelejtettem neked odaadni az "ehető mézeskalács" receptjét. (Tavaly ilyet csináltam és az utolsó morzsáig elfogyott.)
 
 
Tehát a süti: Kb. 50-60 db átlagos méretű süti lesz belőle.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg margarin, 2-3 dkg vegyes fűszer ízlés szerint (őrölt szegfűszeg, fahéj, kardamom, ánizs, vanília, gyömbér, szerecsendió stb.)(ha barnára akarod, kakaót is lehetet hozzáadni), 2 dkg sütőpor vagy szódabikarbona, fél citrom leve, pár csepp citrom- és/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhéj
A készítés: Átkozni fogsz ezért a receptért, de nem csak engem, hanem magadat is, hogy nekiálltál és azt a napot és órát is, amikor az első mozdulatokat megtetted. (A riogatást Sipitől tanultam!)
Szóval. A fent leírt hozzávalókat öntsd össze egy kényelmes tálba. A mosogató közelében dolgozz. Készíts a kezed ügyébe kést, amivel majd vakargatod magadról a tésztát, dagasztógépet, nyugtatót, hidegborogatást stb. Tehát ha felvértezted magad gutaütés ellen és nekikezdtél az anyagok összekeveréséhez, kitartásodban bízhatsz csak. Az elején úgy fogod érezni, hogy a "tészta" az életben nem fog összeállni és azon fogsz gondolkodni, mit is önts még hozzá, hogy a mézes-cukros lisztdarabok hajlandóak legyenek összeterelődni valami általad ismert állagú tésztaszerűséggé. Kitartás! Ha ezen túlvagy és átkaid tárháza kimerülőben van, ne add fel! Jó alkalom szókincsed bővítésére, mert ezután jön a következő menet. Az a valami, amivel eddig küzdöttél, nemhogy szétesne, inkább átalakul egy irgalmatlanul ragacsos masszává. Ezt a ragacsos izét most ne próbáld "szárazabbá" tenni, mert a végeredmény ehetetlen lesz. Még egy ideig gyömködd, aztán vakargasd le a kezedről ezt a szinte eltávolíthatatlan kesztyűt, takard le fóliával a tálat és tedd jó hűvös helyre. - Úgy sem bírsz ránézni néhány napig és a gondolattól, hogy még van vele dolgod is ideges leszel. - Szóval e néhány nap - akár egy hét - alatt megszelídül és bár még mindig ragad, már nem olyan ádáz ellenség, mint amikor megalkottad. Ha még mindig nem találod nyújthatónak, most meglisztezheted! És ha végre eljutottál idáig, szinte jutalom, hogy vékonyra nyújthatod és formákat gyárthatsz belőle. A kiszaggatott figurákat vajazott sütőlapra fektesd, kend meg a tetejét szokás szerint és előmelegített, 160-180 fokos sütőben mosolygós aranysárgára - vagy ízlés szerint gesztenyebarnára - süsd. Váltott tepsikkel jó dolgozni, mert meg kell várni, míg kézmelegre hűl, s csak akkor lehet leszedni a kész mézeskalikat - de ekkor is még könnyen görbülnek, ha egyenetlen felszínre kerülnek. Sütés előtt is lehet díszíteni dióval, mogyival, mazsolával csillagánizzsal stb., sütés és teljes elhidegülés után cukormázzal lehet még szebbé tenni. Karácsonyfára akasztás esetének fennforgása miatt nagyobb tűvel fonal elhelyezését kell az áldozaton eszközölni.
Hát jó szórakozást!
Tsók: Györgyi
Bp. 1997. november 27. Virgil napja

 haza       WebWorks: 3T kkt -- Sipi Budapest. Web mindenes: Sipi