Felperes: -- Felfoghatatlan! 12 év házasság, 2 gyerek után,
                     most a váláskor derült ki számomra, hogy kivel is éltem együtt..
.

Ügyvéd: -- sajnos 10 kliensem közül 9 ugyanezt panaszolja!

Ne várd meg, míg az Élet tanít meg emberismeretre!

TE  -- Tudományos Enneagram ©

-- Hogy - hogy? Az eddig ismert enneagram nem volt tudományos?? Sajnos NEM! Ezért is nem beszél róla a pszichológia -- mert misztikus, tudománytalan rendszernek tartják, mint az asztrológiát, vagy a tenyérjóslást. MIÉRT? Mert a misztikusoktól eredezteti magát (szufik, Gurdjieff) és tudománytalan módszereket használ, mint a számmisztika.

-- A TE mitől tudományos? -- mert a rendszert elismert tudósok eredményeiből vezeti le (Freud, Jung, Popov, Darwin, Ishozo) és tudományos eszközöket használ (faktor-analízis, evolúció, genetika)

-- Akkor most felejtsük el az eddig ismert enneagrammot? -- egyáltalán nem. Ami tapasztalat edddig összegyűlt, az alapjaiban helytálló (legfeljebb a könyvek íróinak karakterével kell korrigálni). Én is 1995 től kezdve 12 évig tanítottam, fejlesztettem a misztikus enneagrammot (még a Tarot-al való összefüggést is feltártam -- az oldal alján részletes linket találsz, hogy miképpen, sőt, az első enneagram könyvhöz is hozzáférhetsz). Be kellett látnom, hogy az összegyűjtött tapasztalataim alapján át kell értelmeznem, strukturálnom ahhoz, hogy a valóságot jobban tükrözze.

    A lényeges változás tehát a struktúrában, a kialakulásban és az összefüggések értelmezésében van.

-- Például? --

 • A hagyományos enneagram 9 karakterrel, 9 kapcsolattal, 18 szárnnyal és 3 színezettel számol -- ami már Risoéknál sem fedi le a valóságot (pl. nem értelmezhető egy 4es+5ös szárnyú 9es, pedig van ilyen a valóságban) és újabb csoportokkal kell korrigálni. A TE 12 faktor analízisében 36 kapcsolattal fedi le a végtelen egyedi karakter előfordulásának lehetőségét
 • A hagyományos rendszerben 9 karakternek van 3 ösztönvariánsa, míg a TE a három ösztöntípus 3 x 9 karakteréről beszél, mert nem a karaktert, hanem az ösztöntípust tartja elsődlegesnek.
 • A hagyományosnál a 4-5 karakter között egy mélybe nyúló fekete lyuk van, addig a TE -- amely megfordítja az ábrát --  az emberi evolúció során kiteljesedő gondolat- és érzelemtest folyamatos növekedési lehetőségét látja a 4-5 karakterben

 

 

Tudományos Enneagram ©

TE = a PSZINOM 12 faktoranalízise

   A PSZINOM szót a fizikai test legyártását és működtetését biztosító GENOM mintájára alkottam meg, a lélek, a psziché, az élőlényt működtető programcsomag megnevezésére. Műszaki hasonlattal és infozófiai látásmóddal élve  egy mobiltelefon genomja a fizikai tárgyat előállító gyártástechnológia, a pszinom pedig a gyári alapszoftvere, amely tovább bővül élete során a felhasználója által szükségesnek ítélt appokkal.

   A humán genom tartalmazza a felmenőktől kapott DNS állományból származó, kifejlődéshez és az életbenmaradáshoz szükséges utasításokat. A humán pszinom pedig a család, a klán, a nemzet, a rassz, a faj kollektív tudatából  (v.ö.: családállítás) kapott modulokból összerakott alapcsomagot, amelyet kb. 3éves korunkig kapunk meg (részletek: infozófia) és egy életen át tartó tanulással és tapasztalatszerzéssel bővítjük.

A világ legértékesebb tudása a humán pszinomról szól

 

Továbbiakban a TE -- Evolúciós Enneagram -- enneagram kifejezéseket szinonímaként fogom használni

 

TE --   "A  psziché anatómiája és élettana"   --

   Az emberismeret megtanulható, a tudás fejleszthető egészen addig ( --  ránézésre vagy fénykép alapján esetleg néhány mondatos beszélgetéssel -- ),  míg nagyon rövid idő alatt képes nem leszel bárki jellemének a felismerésére.

 

Nem érdemes foglalkoznod az enneagrammal, ha életed nagyrészében boldog és elégedett vagy, mert

 • tökéletesen ismered önmagad, tisztában vagy az életcéloddal és pontosan tudod hogyan érd el
 • számodra minden ember körülötted nyitott könyv
 • pontosan tudod kiben bízhatsz meg és kit kell elkerülnöd
 • könnyen megoldod a nézeteltéréseidet a szüleiddel, gyerekeiddel, főnökeiddel, beosztottaiddal
 • minden körülötted lévő ember reakcióját meg tudod jósolni előre
 • el tudsz kerülni minden csalódást a párkapcsolataidban
 • mindig ki tudod válogatni egy adott munkához a legjobb embereket
 • minden gyereked a barátod és pontosan tudod, mi viszi őt előre az életben és ő ezt örömmel el is fogadja

  

   Ha valamiben is bizonytalan vagy, gondold végig érdemes-e rászánnod 2 napot az életedből, hogy megismerj egy rendszert és ezáltal elkerülhesd a saját életed csapdáit és buktatóit? Két nap alatt persze csak az ABC-t tanulhatod meg, de ez elegendő, hogy olvasott, művelt emberré válhass saját erőből néhány hónap, év (szorgalmadtól függően) kitartó kíváncsiságával.

   Ha megteszed, a felszínes ismeretségeid fantasztikus, izgalmas új világokká nyílnak ki. El sem tudod képzelni, hogy a tiéden kívül még mennyi túlélési stratégia létezik! Segítségükkel megtanulhatod, hogy saját karakteredet hogyan teheted tökéletesebbé.

   Megértőbb és elfogadóbb leszel - rá fogsz jönni, hogy nem azért "nem normálisak" mások, hogy téged bosszantsanak, hanem egyszerűen mások - más világban élnek, másként érzékelnek, másként működnek, mint te.

 

A "kilencedik Sally"

 

Hogy mi az enneagram? Néhány mondattal el tudom mondani, ha hallottál már a több személyiséggel rendelkező esetekről (nem azonos a tudathasadással, az egy másik betegség).  Ha olvastad Daniel Keyes  AZ ÖTÖDIK SALLY c. könyvét (ajánlom!), akkor tudod, hogy ebben a megtörtént esetben öt különböző személyiség él egy emberben és ezek akkor bújnak elő, amikor a fő karakter nem tudja megoldani a helyzetet - szükség van egy specialistára. Mindegyik karakter a maga módján fantasztikus egyéniség, a baj az, hogy a fő karakter nem tudja összefogni és kordában tartani őket. A sikeres gyógyítás erről szól: a terapeuta egyenként beolvasztja őket a fő karakterbe és így előáll a gyógyult integrált személyiség.

   Valójában mindannyiunkban kilenc különböző személyiség lakik, ezek közül csak az egyik a domináns - a fő karakterünk, a többi a segéderő. Mind a kilenc különböző arányban és minőségben van jelen és az élethelyzeteinknek megfelelő módon reagálnak a külvilágra. Az enneagram függvény - hasonlóan a terheléses vagy Holter (folyamatosan rögzített) EKG görbéhez - le tudja írni viselkedésünket különböző életkörülmények között, és ez teljesen egyedi lélektani ujjlenyomattal, vagy DNS mintázattal egyenértékű.

 

Az alábbiakban egy 9es típusú egyed enneagram diagrammját láthatod néhány élethelyzetben.

A kétnapos tanfolyam ennek a 9 összetevőnek a kialakulásáról, működéséről, minőségéről, jellemzőiről, erősségeiről, gyengeségeikről valamint egymással és az ösztönökkel való együttműködésük megismeréséről szól - korhatár és előképzettségi előírások nélkül.

 

-- Csatlakozz hozzánk a Facebookon!


 

 

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, keress meg: +36 20 323 7418  Sipos György


   TANFOLYAM    BUDAPESTEN    jelezd az igényedet!

2023 május 20 - 21

esemény a FB oldalon
Helyszín: Sashalom


NE FELEDD!  a  Tudományos Enneagram ©

a sajátom, jogvédett, csak tőlem tanulhatod meg, könyvalakban sem elérhető!

Ajánlott olvasmányok:
Szathmári Sándor Kazohinia  (hinek és behinek az enneagramban) és   
Daniel Keyes  Az ötödik Sally

-- Filmajánlók, hírek a Facebookon!

Ahogy az Enneagramról még sehol sem olvashattál, hallhattál.

Az emberek legtöbb energiája önmagukkal és másokkal való konfliktusokban vész el.

A konfliktusok alapvető oka az, hogy másoktól is ugyanazt a “normális” viselkedést várjuk el, amilyenek mi vagyunk. Nem vagyunk tudatában, hogy minimum kilencféle “normális” embercsoport van, és ha mindenki magából indul ki, állandóan csalódni fog , mert mások nem akarnak megfelelni az elvárásainak.

--  ITT A LEHETŐSÉG, hogy megtanuld a lélek-olvasás ABC-jét. --

 

TANFOLYAMSZERVEZŐK 
jelentkezését is várom!  
részletek itt...

   

   Evolúciós Enneagram ©_ Közösségépítő, önismereti tanfolyamok és tréningek

 • Az emberi karakterek kifejlődése, működése, felismerése és megértése.
 • Saját karakterünk jobbá tételének (megnemesítésének) útja, módja, eszközei.
 • Kapcsolatteremtés, együttélés és dolgozás a különböző karakterű emberekkel.
 • Munkahelyi, családi és belső konfliktusok kezelése, feloldása
 • A különböző karakterű emberekkel való hatékony kommunikáció eszközei.
 

Forma: Kiscsoportos (10-30 fő) audióvizuális oktatás és konzultáció.

Célcsoport: Munkahelyi (vagy akár baráti, családi), társadalmi szervezetek közösségei, akiknek fontos egymás jó megértése, a megfelelő ember megtalálása egy adott feladathoz és az egyértelmű kommunikácó. A tréning alkalmas a karakter pozitív irányú fejlesztésére (tanácsadás, gyógyítás), nehéz élethelyzetek, válságok menedzselésére is.

Vezeti: Sipos György

Szervezés és időpontok: a  tanfolyamok kihelyezettek, az időpontokról és helyszínekről előzetes egyeztetés szükséges. részletek itt...


    VIDEÓK:

A dunaszerdahelyi enneagram
előadás után készült riport részlete a helyi TV-ből

Az enneagram jelentőségéről, a lelki tükörről mesélek, amelyben lehetőségünk van a belső tulajdonságaink szemrevételezésére.

Ez elengedhetetlen, ha bármit is akarunk változtatni, javítani rajta.

 Meg lehet-e javítani egy elromlott karaktert?

Előadás a Füredi Fészekben

1. Bevezetés

Minden, amit tőlem hallotok, az része egy általam Infozófiának nevezett világmodellnek.

Felvétel:    

 Meg lehet-e javítani egy elromlott karaktert? I. rész

 • Kit, miért, mikor kell megjavítani?
 • Kell egy tükör, a normálistól eltérő meglátására   Ám, mi a "normális"?
 • Az enneagram, mint a lélek legjobb tükre.  
  És a pszichológusok miért nem ismerik ?

Felvétel:    

 Meg lehet-e javítani egy elromlott karaktert?   II. rész

 • Enneagram felépítése
 • a  9. Sally
 • Javulási esélyeink 10 - 20 - 30 évesen és felette. 

Felvétel:    

 Meg lehet-e javítani egy elromlott karaktert?   III. rész

 • Meg tud valaki változni?
 • párkapcsolatok -  hódítás, az első 7 év
 • ösztönösség   tudatosság

Felvétel:    

 Meg lehet-e javítani egy elromlott karaktert?   IV. rész

 • Párkapcsolatok  Mivel több ez, mint 2 ember együttléte?
 • Megváltozom - megváltoztatlak   
  Csapdák és tévhitek
 • Kérdések   Milyen lesz a tanfolyam?
 Felvétel:    

-- Filmajánlók, programok a Facebookon!  (annyi félreértést, hamis információt, hiedelmet találtam az enneagramról,
  hogy szükségét láttam egy kis rendrakásnak)

Tévhit, hogy az enneagram egy  

 • iszlám misztikus izé -- tovább...
 • Gurdieff tanította először   -- tovább...
 • keresztény vallásos dolog - vagy éppen ellenkezik a hittel --  tovább...
 • newage-es parasztvakítás,  tudománytalan csacsiság, mint az asztrológia --  tovább...
 • ellentmond a pszichológiának --  tovább...
 • az ember olyan bonyolult (ÉN meg pláne), hogy nem lehet beskatulyázni, ezért  -- tovább...
 • csak általános szterotípiákat ad, ami mindenkire igaz, ezért használhatatlan -- tovább...
 • a számmisztikán alapul, ezért nem tudományos, ez látszólag igaz a hagyományos enneagramra, de az Evolúciós Enneagramból kiderül, hogy mindegyik karakter kapcsolatban van egymással, így -- tovább...

Ezzel szemben az igazság az, hogy az átlagember egyáltalán nem akarja ismerni magát, tudni a jövőjét (de szívesen kacérkodik vele, mintha mégis), mert az felelősséggel jár, és a legtöbbször egyáltalán nem tesz boldoggá.
Sokkal könyebb azt hinni, hogy azért ilyen az életem, mert ez van a csillagokban megírva, ezt méri rám Isten, a Sors, a Karmám, mint TUDNI, hogy kizárólag egyes- egyedül ÉN vagyok képtelen élni az ADOTT testi-lelki tulajdonságaimmal.

Az Enneagram ismerete jó kártyássá nevel. Tudod, a jó kártyás nem az, akinek disznó szerencséje van, vagy cinkelt lapokkal játszik, hanem aki bármilyen leosztásból ki tudja hozni a maximumot - és hidd el, ez a lapoktól függetlenül boldoggá tesz.

Miben más az Evolúciós Enneagram © mint a többi?

Ránézésre?

 • tükrözi azt a tényt, hogy mindegyik karakter mindenkiben megvan és feltárja ezek mozgását is
 • nem csak a szomszédos karakterek lehetnek "szárnyak", hanem a többi is
 • fejéről a talpára áll
 • tiszta tudomány - semmi misztika
 •  kiteljesíti a régit: a hagyományos az EE részhalmaza
 • alapjában a Jungi rendszer továbbfejlesztése, de a három ellentétpár dimenzió mellett használ még  tovább...
 • szakít a számmisztikai eredettel - helyette az ember evolúciójára építi fel a rendszert
 • a mozgások az eddig tárgyalt két irány helyett a valóságos 8 féle elmozdulást fedik le
 • a minden karakterben meglévő 9 összetevő értelmezése, együttműködése, dinamikája sokkal jobban megérthető

... és mindezt könnyen feldolgozható térbeli ábrával és audiovizuális módszerrel oktatva, amely lehetővé teszi, hogy minden előképzettség nélkül, két nap alatt megtanulhatjuk azt az ABC-t, amely emberi életek olvasására tesz alkalmassá életünk hátra lévő részében. Az ABC tudása még nem ad irodalmi műveltséget, ahhoz még sok könyvt ki kell olvasni, de kihagyhatatlan első lépés.

Miért nem jók a tesztek?

 • A legtöbb rendszer statikus struktúra, márpedig az ember nem az.  tovább...

Egyetlen megoldás van: meg kell ismerned a karakterek lényegi vonásait (méghozzá  saját tapasztalatból, nem ám hallomásból!) és akkor ízlelgetni, hogy benned miből, mennyi van...Na ehhez kiváló egy olyan tanfolyam, ahol rácsodálkozhatsz a tőled teljesen különböző más karakterekre

Miért lehetnek károsak az "ingyen" tesztek?

Először is, mert törvénybe ütközik! Az adatvédelmi törvény szerint, senki sem tárolhat rólad személyes adatokat! Azután -- Gondolkozz már! Kinek jó, ha összegyűjt rólad egy csomó ismeretet (név, cím, szokások)? Ki ajánlgat ingyen önismereti tovább...

Azt javaslom, nagyon fontold meg, hogy írásos személyiségtesztet mikor adsz ki a kezedből! Honnan tudod, milyen kartotékba kerül bele? Kik fogják és mikor, milyen céllal elővenni? Még állásajánlatnál sem! Ha a cégnek csak olyan  "fejvadászra" telik, aki nem tudja ránézésre, vagy legfeljebb 5 mondat alapján eldönteni a karakteredet, akkor oda nem is érdemes jelentkezned.

Hogyan készülj a tanfolyamra   

Keress rá a típuselméletek, karakterológia, Jung, Myers-Briggs, Big5, enneagram  szavakra, borzadj el  tovább...

Tanfolyami SZÓRÓLAP


  Tovább a Hagyományos Enneagramra (kattints ide) 

 

 Javasolt linkek:     img1.gif

Kedvelj minket a Facebookon is!

   haza      Publisher, Web mindenes: Sipi46